Ett utav de transportmedel som är bäst för miljön och hälsan är cykeln. Att cykla har blivit så populärt att människor bestämmer sig för att cykla jorden runt, cyklisterna prioriteras mer och fler väljer att cykla till jobbet.

2258863-bike-helmet

På Arbetarbladet kan man läsa om 25-åriga Johanna Eklöf och hennes pojkvän som ska göra en jordenruntresa på cykel. Igår flög de från Arlanda till Argentina och Sydamerikas sydspets Ushuaia. Där ska de börja cykelresan, som de har pratat om i nästan ett år nu. Båda två har tidigare gjort långa cykelresor och förberedelserna har pågått ett långt tag. De har bland annat byggt sina cyklar från grunden, hört av sig till olika ambassader och googlat fram häftiga vägar. Paret blir borta i tre år.

Cyklister ska prioriteras

Det kan verka lite väl extremt att cykla jorden runt, men cykeln är faktiskt ett riktigt bra transportmedel.  Många tycker dock att det är lite väl riskfullt att cykla, speciellt om man bor i stan. 2012 dog faktiskt 27 personer i cykelolyckor, vilket var det största antalet sedan 2008. På grund av detta har myndigheter och kommuner börjat sammarbeta för att öka trafiksäkerheten. Enligt Trafikverket måste cyklisterna bli den grupp som framöver prioriteras högst. Läs mer.

Bra för hälsan att cykla till jobbet

Fokuseras det mer på cyklisterna under de kommande åren, blir det förmodligen fler som väljer cykeln. Redan nu har många åtgärder vidtagits som kommer att gynna cyklisterna. Bland annat är det fler som väljer att installera cykelställ från Cykelboxen.se, som gör att alla cyklister har ett säkert ställe att förvara sina cyklar på jobbet till exempel. För att cykla till jobbet är även väldigt bra för hälsan. Genom att cykla till jobbet får man den motion man behöver om dagen, skriver Metro.

”En ny avhandling visar nämligen att de flesta som cyklar eller går till arbetet kommer upp i den lägsta rekommenderade nivån för fysisk aktivitet, 150 minuter i veckan.”