Fyller ett barn i din närhet 11 i år? Då är det extra viktigt att inte råka göra bort barnet med några detaljer som faller helt fel, eller hur? Men lugn, vi har lösningen. Här kommer en liten guide till hur du skaffar ett snyggt och kul kalas för din 07:a!

För det första behöver du en hel del roliga kalastillbehör. Kalas för barn födda -07 fyller 11 i år vilket betyder att de rör sig i ett slags mellanland från att vara barn till att närma sig tonåren. Mellanstadiet är en speciell tid och man ska komma ihåg att barnen ändå har så otroligt mycket spring i benen. Låt dem vara barn och anordna ett roligt och fantasifullt kalas är vårt bästa tips!

Regler för kalas

Din 07:a är inte längre ett småbarn. Trist för dig, kanske, men barnet håller just nu på att etablera sociala relationer som är väldigt viktiga för barnets eget anseende. Detsamma gäller även andras barn. Många undrar hur de ska tänka kring vilka barnet får bjuda. Hela klassen, eller bara några utvalda? Självklart är det ingen som förväntar sig att du ens har råd att bjuda en hel skolklass. Beakta dock en rad moraliska frågeställningar. En del kanske har sin värsta fiende i sin klass och vill därför inte bjuda alla. Kan man då bara utesluta den personen? Självklart får alla välja själva hur de vill göra, men de bråkiga barnen brukar sällan bli bjudna på kalas.

Något som brukar komma upp är att lösa det med att ha leklandskalas, vilket inte passar en elvaåring särskilt bra längre. Laser game kan vara populärt, men frågan återstår om man har råd att bjuda alla eller inte. Du kan läsa ett resonemang angående detta i expressen.se, som är ett svar på ett reportage från ekot där man beskrev hur serviceföretagen jagar om att få sätta upp barnakalas.

En del sätter maxgränsen på hälften av klassen. Då är det inte bara några enstaka som inte blev bjudna. Tänk dock på att om det finns ett nytt barn i klassen är det viktigt att bjuda det barnet! Den kanske helt enkelt inte hunnit etablera några relationer i den nya klassen och då är det superviktigt att den inte hålls utanför. Ge den hellre en chans!

Tips på teman

Viktigt här är att inte råka snubbla på några känsliga teman eller teman som kan verka för barnsliga eller något annat. Välj istället lite mer neutrala teman som alla barn uppskattar: rymden brukar vara ett kul tema. Det innebär inte att alla ska komma utklädda till aliens, men att du kan ha det som tema på dina dekorationer till exempel. Det finns roliga recept och tips på hur du kan göra rymdkakor och godis som ser ut som kometer och så vidare.

Ett annat uppskattat tema är robot, även här finns det massa spännande pynt du kan köpa till.

Ett bubblartema är förstås tema magi! Vågar du inte sätta igång en Harry Potter-fest så kan i alla fall lite magi rädda en lite trist stämning.